16.

Odrastanje se ustvari temelji na iskustvu i počinjenim greškama kojih se danas stidimo, ali bez kojih ne bismo bili ono što jesmo.

Ja sam imala tu sreću da pobjegnem iz otrovne okoline. Uvijek sam se smatrala drugačijom zato što se nisam uklapala u njihove standarde. Ali kad pogledam unazad, iskreno, sve što vam mogu reći je da ja nisam bila ništa bolja od njih. Oni su mene vidjeli kao čudakinju koja nikad ne izlazi, ja sam njih vidjela kao šminkerske snobove. Znaš ono, misliš da si osvojila svijet zato što puno čitaš, znaš engleski bolje od sviju i ne pratiš najnovije trendove, ne slušaš turbofolk i ne šminkaš se. Ti si iznad njih.

Newsflash: to te ne čini posebnom. Čak štaviše, čini te jednom od miliona i miliona djevojaka.

Ono što te čini posebnom je način na koji se smiješ, tiho ili glasno ili nepodnošljivo ili slatko. Piješ li kahvu s mlijekom ili šećerom ili voliš samo crnu. Da li se tuširaš vrelom ili ledenom vodom. Plačeš li nad herojima koji dočekaju svoj kraj ili sažalijevaš neprijatelje istih. Spavaš li čvrsto ili te i najmanji šum probudi.

Nosi štikle, stavi kilo šminke, troši sate na sebe, slušaj Rihannu, ako te to čini sretnom, ko ih jebe. Vrijedna si toga.

Nosi dukserice, budi prirodna, oboji kosu u zeleno, slušaj Mozarta, ako te to čini sretnom, ko ih jebe. Vrijedna si toga.

Društvo oblikuje nas djevojke tako da nikad nismo zadovoljne sobom, uvijek je naša krivica, nismo dovoljno dobre. Da samo počnemo cijeniti one male stvari koje nas definišu. Ne budi tužna ako ne odgovaraš njihovim standardima. Ako odgovaraš svojim, ne treba ti niko da ti kaže drugačije. Ali ako nisi zadovoljna sama sobom radi sebe, e pa, to niko ne može promijeniti osim tebe. Kaže: Oni što su na vrhu planine nisu tamo pali.

Da shvatim ovo, dame i gospodo, trebalo mi je tri godine.

lighter
World is beautiful until people ruin it.

Komentariši