18.

Šta je, ustvari, definicija sreće? Da li je iko sretan, potpuno zadovoljan onim što ima? Ili je jednostavno u našoj prirodi da neprestano tragamo za njom iako je ona tu, gleda nas u direktno u oči, ali odbijamo da je vidimo? Zašto se čovjek i dalje osjeća nesretnim kada dobije ono što je želio cijelog svog života? Zašto je sreća kratkotrajna? Da li sami sebe sabotiramo, da li želimo ono što je nemoguće, ili je uvijek bolje kod drugoga? Je li nas društvo oblikovalo tako da znamo samo za jad i čemer?

Da li nam je uopće dozovljeno da budemo sretni? Ako si bogat ili lijep ili oboje, mora da si sretan i svi te mrze. Šta ako onaj ko je bogat ne može imati djecu? Nema veze, bogat je, ergo sretan je. Šta ako onaj ko je lijep dolazi iz disfunkcionalne porodice? Nema veze, lijep je, ergo sretan je.

Ali isto tako ne daj Bože da budeš nezadovoljan, znaš, uvijek može gore. Djeca u Africi gladuju, ono dijete je upravo postalo siroče, a ti se žališ iz tog i tog razloga. Tvoji problemi su nevažeći jer nisu dovoljno veliki. E pa, prijatelju, veliki su za mene i to je više nego dovoljno. Zašto onda kad je neko sretan ne kažeš: “Pa zašto si sretan? Uvijek može bolje. Danas se neko udaje, neko je dobio stipendiju, neko je dobio dijete, a ti si sretan jer si danas jeo palačinke. Pa kako te samo stid nije!?”

Definicija sreće zavisi od pojedinca, ne od društva. Jebeš društvo i duple standarde.

lighter
World is beautiful until people ruin it.

Komentariši